maandag

Klasiek sleutelen.



Een hele tijd geleden, toen ik voor het eerst begon te rijden met de motorfiets en (vooral) sleutelen aan deze oude machine kwam ik al snel tot de vaststelling dat erbij het sleutelen ook heel wat miserie kan bestaan met het los en het vastzetten van de onderdelen.

Het vast en loszetten van onderdelen gebeurt namelijk met schroeven en moeren. (wie had dat kunnen denken). Nu, over deze dingen zal dit hoofdstukje handelen.
Er bestaan in de kategorie van schroeven namelijk drie soorten, de positieve klotevijs, de negatieve klotevijs, en de onhandelbare klotevijs.


Een praktisch voorbeeld van de eerste kategorie klotevijzen kunnen we vinden op het zijdeksel van elk motorblok dat vaststaat met een aantal vijzen, 8 bijvoorbeeld.
Zeven ervan maken we los in 2 minuten, 8 seconden, een flesje bier en een sigaretje. Welnu de 8e schroef is de zogenaamde positieve klotevijs. Mocht het je ooit lukken dat je hem loskrijgt, dan is die probleemloos te herkennen, omdat het de enige schroef is waar geen enkele schroevendraaier of sleutel meer op past.

De 2e kategorie is de zogenaamde negatieve klotevijs. Deze is te herkennen door alle schroeven die we bij een reparatie of revisie verwijderd hebben, zoals het hoort in een bakje met petroleum te leggen (volgens sommige andere bendeleden werd hier vroeger ook benzine voor gebruikt, maar dat kan ik na zonet nog een fortuin bij het benzinestation gespendeerd te hebben, niet geloven).
Als we nu alles weer inmekaar gaan schroeven komen we tot de ontdekking dat er een aantal schroeven minder uit het blik met petroleum komen dan dat we er ingelegd hadden. De schroeven die er ontbreken zijn… de negatieve klotevijzen. (meestal door de bijbehorende, door iedereen gekende krachttermen bijgestaan)
Het eigenaardige is dat er ook 2 varianten bestaan op deze negatieve klotevijs. De eerste variant klotevijs vind je dus ook nooit meer terug, hebben vrijwel altijd een speciale schroefdraad en zijn bijgevolg ook nergens meer leverbaar. De tweede variant van de negatieve klotevijs heeft er een hekel aan om op te vallen en brengt bij voorkeur zijn tijd door onder het laatste ding op de werkbank dat we opheffen om te kijken of ze eronderligt.
Naast deze pasieve negatieve klotevijs bestaat er ook nog een actieve versie, die spontaan van de werkbank afspringt op een moment dat je je gat gedraaid hebt, om dan ergens op de grond te belanden en zich bij voorkeur wegmoffelt onder een zware kast, en waar je dus nooit meer bij kan. (zodat het ook niet de moeite loont om de kast te verplaatsen.) De krachttermen die handelen over miljarden en konijnevoortplanting (f*ck) zijn alom gekend.

De 3e soort is de onhandelbare klotevijs. Ze heeft meestal een zeskant en is zo geplaatst door de fabrikant dat er wel een steeksleutel op kan, maar ge kunt er dan niet mee draaien, en dat er dan ook nog eens geen plaats is voor een ring of dopsleutel. Om deze klotevijs te verwijderen moet je voor elke omwenteling van de bout je steeksleutel minstens 12 keer omdraaien.

Een variant op deze OKV is de OKV2, die op dezelfde ontoegankelijke manier gemonteerd is, maar waarvan de fabrikant de zeskanten op uitgekiende wijze heeft afgerond. Je kan er net genoeg kracht opzetten met je steeksleutel, om dan uit te schieten en je knokels open te halen aan de scherpe uiteinden van een speciaal voor dat doel in de nabijheid geplaatste splitpen. Nog meer krachttermen!
Het beste in dit geval is om ergens in een hoek of onder tafel een bak trappist of Duvel te bewaren, dit om het verloren bloed aan te zuiveren.
Hoewel klotevijzen in alle diktes en lengtes bestaan is de volgende ook nog vermeldenswaard. Dit is namelijk de schroef die je met zoveel kracht linksom hebt proberen los te draaien, dat hij muurvast zit tegen de tijd dat je doorhebt dat hij rechtse draad HAD en dus rechtsom losmoest… KLOTEVIJS!




Nog veel sleutelgenot iedereen,
En ik hoop dat je door deze paragraaf te lezen ook
Weer niets bijgeleerd hebt.


Porthos

3 opmerkingen:

Mc B zei

Dag Porthos,

niet schieten, ik heb de tekst "klotevijs" op 't forum van m&t geplaatst (rubriek techniek). Je hebt ginder zoveel bijval dat er ene je tekst zelfs wilt opnemen in zijn clubblad.
greetz,
Mc B

3Ducateers zei

Welwelwel, is er dan toch iemand geïnteresseerd in de zever die hier neergepend wordt. Welnee ik heb er ook niets op tegen dat dit tekstje in een clubblaadje gebruikt wordt.
Groeten
Porthos.

3Ducateers zei

De volgende type schroef verdient ook nog even de aandacht, het zijn namelijk die verzonken vijsjes (dat ge er geen visgrip op kunt zetten) die zo'n sterinbus hebben met nog een pinnetje erin. Je moet echt het geschikte materiaal hebben om ze los te krijgen anders krijg je deze krengen echt niet los want de fabrikant vond er niet beter op dan er nog wat loctite aan te smeren. KUTVIJZEN!!!


Porthos.